Abdominale Epilepsie

Epilepsie bestaat in vele verschillende vormen en het is wereldwijd een vrij veel voorkomende aandoening. Jaarlijks zijn er in Amerika ongeveer 50 miljoen mensen die ten prooi vallen aan deze ziekte, wat ongeveer 2% is van de totale bevolking.
In dit artikel zullen we een zeldzaam subtype van epilepsie bespreken, namelijk abdominale epilepsie.

Abdominale Epilepsie
Wanneer een epileptische aanval, gastro-intestinale stoornissen veroorzaakt, dan leidt dit tot een zeer zeldzame medische aandoening wat bekend staat als abdominale epilepsie. Medisch onderzoek heeft nog geen link aangetoond tussen gastro-intestinale symptomen en de abdominale epilepsie aanvallen en er is nog geen directe oorzaak vastgesteld, , maar aan de andere kant is er het probleem dat andere pathophysiologische mechanismen de oorzaak achter deze gastro-intestinale symptomen kan verklaren. De beste behandeling voor abdominale epilepsie is een anti-convulsieve behandeling.

Een van de symptomen van abdominale epilepsie is terugkerende abdominale pijn. Abdominale epilepsie valt onder de categorie van epilepsie van de temporale kwab. Als de patiënt bij het zoeken naar een diagnose goed reageert op anticonvulsieve middelen, dan kan de arts er zeker van zijn dat er inderdaad sprake is van abdominale epilepsie.

Zoals al meerdere malen is opgenoemd, is abdominale epilepsie een zeer zeldzame aandoening. Er is zelfs geen specifieke schatting van de incidentie van deze ziekte. Een rapportage uit 2005 en individuele case-reports hebben de teller echter gezet op slechts 36 gevallen van abdominale epilepsie in totaal, volgens medische vakbladen en vakliteratuur.

De geschiedenis vertelt ons dat Trousseau de eerste was om een geval van abdominale epilepsie te onderzoeken en te benoemen in 1868, toen hij een een jongen onderzocht vanwege paroxysmale gastro-intestinale symptomen die gevolgd werden door een grand-mal epileptische aanval. Abdominale epilepsie is iets anders als abdominale migraine. Vele artsen en medische onderzoekers accepteren deze medische aandoening niet, waardoor het een zeer omstreden onderwerp is geworden.

Zoals al eerder is opgenoemd, is abdominale pijn soms het enige aanwezige symptoom, en het is het meest voorkomende waarschuwingssignaal van deze epileptische aandoening. Wanneer de pijn zich voordoet, is het meestal erg intens. Het houdt vaak een aantal minuten aan, het bevind zich in het midden van de bovenbuik en het begint vaak erg abrupt. De pijn zal de patiënt meerdere keren per dag lastigvallen, en dit kan enkele dagen aanhouden.

Post by Globetrotter

Geef een reactie