Parkinson Oefeningen

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een neurondegeneratieve aandoening. Dit wil zeggen dat de neuronen in de hersenen steeds een beetje meer worden aangetast. Dit heeft als gevolg dat de symptomen ook stap voor stap steeds erger worden.

Symptomen

De lichamelijke symptomen kunnen zijn; spierstijfheid en rigiditeit, spieratrofie, trillen en schudden van handen en ledematen, moeite met lopen, een kromme postuur en veel moeite met slikken. Andere symptomen kunnen zijn; veel moeite met communiceren of het omzetten van gedachten in woorden, moeite met articuleren en moeite met het behouden van postuur en evenwicht.

In de latere stadia van de ziekte kan de patiënt nauwelijks meer lopen tenzij er anderen zijn om hem te ondersteunen; hij wordt afhankelijk van een rolstoel of raakt aan bed gekluisterd. Geleidelijk aan verliezen alle spieren hun impulsen en komt de patiënt in een vegetatieve toestand terecht.

De ziekte van Parkinson kan niet genezen worden, zoals al eerder is gezegd. Het is echter wel mogelijk om de symptomen tot op zekere hoogte te verlichten. Dit kan door middel van bepaalde oefeningen, die spieratrofie kunnen voorkomen en de handen en ledematen zo lang mogelijk kunnen laten blijven functioneren.

Yoga en Parkinson

Yoga therapie is de beste manier om het lichaam van een Parkinson patiënt in een zo goed mogelijke conditie te houden. Dit is door zowel westerse artsen als Parkinson onderzoekers bevestigd. Een uurtje of twee yoga oefeningen uitvoeren zijn essentieel voor het bereiken van zichtbaar resultaat. Een aantal onderdelen van yoga sessies zijn: meditatie, ademhalingsoefeningen, schouderbewegingen, postuur versteviging, etc. Daarnaast is er ook logopedie.

Op het internet zijn vele verschillende yoga houdingen en andere oefeningen te vinden.
Naast het bovenstaande kan ook dansen in wat voor vorm dan ook een positief effect hebben. Ook vechtsporten zoals aikido en  tai chi helpen om uw evenwicht, spiermobiliteit, coördinatie en flexibiliteit te vergroten en spierkrampen te verminderen.

Acupunctuur

De oude Chinese discipline van de acupunctuur, waarbij kleine naaldjes in drukpunten van het lichaam worden gestoken, kan helpen gewricht en spierpijn te verlichten. Ook kan dit de patiënt in slaap helpen komen en helpt het te voorkomen dat spieren vormloos en krachteloos worden.

Kinesist

Parkinson patiënten worden ook aangeraden regelmatig naar de kinesist te gaan. Dit om te zorgen dat het lichaam naar behoren blijft werken. Een andere ayurvedische indirecte oefening dat veel resultaat kan bieden is een speciale Ayurvedische massage. Speciale yoga massage kan ook helpen Een vorm die speciaal bedoeld is voor het lichaam van patiënten die lijden aan een ziekte als Parkinson.

Wil je meer weten over behandelingen , kijk dan op www.focuswise.be

Post by Globetrotter

Geef een reactie