Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom, ofwel PDS, wordt vaak verward met inflammatoire darmziekten. PDS wordt ookwel IBS ofwel Irritable Bowel Syndrome genoemd. Ook Spastische darm wordt vaak als naam gebruikt.

Heb je ook moeite met het onderscheiden van die termen? Dan is het belangrijk om de belangrijkste feiten over PDS-IBS te onthouden.

Wat is het juist?

Prikkelbare Darm Syndroom is een darmfunctie stoornis, wat inhoudt dat het geen ziekte is die andere gezondheidsproblemen met zich meebrengt. De oorzaak van PDS is onbekend, maar het syndroom wordt vastgesteld aan de hand van de symptomen van de patiënt. Als er symptomen zijn die ook een andere oorzaak kunnen hebben, dan worden er bepaalde onderzoeken uitgevoerd om andere mogelijkheden naast PDS uit te sluiten.

Wat uitsluiten?

De volgende aandoeningen kunnen eerst uitgesloten worden: een voedselallergie of intollerantie zoals bijvoorbeeld een lactose of gluten intollerantie, infecties of de ziekte van Crohn. Dit kan gebeuren door bloedonderzoek, een maag of darm onderzoek en een onderzoek van je stoelgang.

 

Symptomen

Veel voorkomende symptomen van PDS zijn: flatulentie ( winderigheid), een opgeblazen gevoel, abdominaal ongemak of pijn, krampen, diaree, constipatie en significante veranderingen in de ontlasting en het ontlastingspatroon. Er is (nog) geen geneesmiddel voor PDS, maar er zijn wel behandelingen die verlichting kunnen bieden van de symptomen.

 

Behandelingen

De behandelingen omvatten vaak: medicatie, veranderingen in het voedingspatroon en therapie om met stress om te gaan. PDS patiënten krijgen vaak diaree-remmers voorgeschreven als zij vooral last hebben van diaree, en laxeermiddelen als zij vooral last hebben van constipatie.Een van de middelen om de darmfunctie rustiger te maken is Duspatal Retard® van Solvay Pharma ( verkrijgbaar op recept)

Wat helpt er nog meer?

Ook wordt patiënten aangeraden te letten op wat ze eten. Sommige etenswaren kunnen de symptomen verergeren, terwijl anderen de symptomen juist kunnen verlichten. Etenswaren die veel vezels bevatten worden aangeraden voor mensen die last hebben van krampen en constipatie. Therapie wordt aangeraden omdat onderzoek heeft uitgewezen dat PDS vaker voorkomt bij mensen die een traumatische ervaring hebben gehad of die vaak in stresssituaties staan. Het is bewezen dat stress de symptomen van PDS kan verergeren.

Voedsel

Zoals hierboven aangegeven speelt voedsel een belangrijke rol als je last hebt van PDS. Voedsel of drank dat je beter vermijdt is oa: caffeïne, alcohol, kaas of melk van de koe, rode pepers, lente uitjes en rood vlees. Voedsel dat een positief effect heeft: fruit, volkoren producten en groenten. Maar pas op met de volgende groenten: broccoli, koolraap, spruitjes en andere kolen zie kunnen flatulentie veroorzaken. Rauwe groenten wordt minder goed vertreert dan gekookte groente. Drink genoeg water maar liever niet tijdens de maaltijd, dit zorgt ervoor dat de verteringssappen minder goed hun werk kunnen doen. Ook meerdere kleine porties eten in plaats van 3 grote porties helpt. Als je een eetdagboek bijhoudt kun je zelf ontdekken welke producten je last verergeren of juist verbeteren. Test eens verschillende probiotica prodcuten, ook deze kunnen een positief effect hebben.

Stress

Stress en spanningen hebben een grote invloed op je klachten. Een rustige wandeling heeft een dubbel positief effect! Beweging zorgt voor een betere werking van de darmen en na een drukke werkdag een korte wandeling maken helpt je te ontspannen. ook Meditatie, Mindfulness en Yoga hebben een positief effect op je stress niveau en dus onrechtstreeks op je PDS klachten. Het fijne is dat je dit zowel in een groep als op jezelf kan doen. Ook kan een gesprek met een coach of psycholoog helpen, ze kunnen je inzichten geven en nieuwe manieren om met dingen om te gaan.

 

Post by Globetrotter

Geef een reactie