Septische Artritis

Septische Artritis

Septische artritis of besmettelijke artritis is een ontsteking van 1 of meerdere gewrichten door micro-organismen. In de meeste gevallen betreft septische artritis één gewricht. Dat meerdere gewrichten zijn aangedaan komt slechts zo nu en dan voor. Normaal gesproken smeert synoviaal vocht het gewricht. Normaal gesproken is dit vocht steriel. Bij laboratorium onderzoek worden er dan geen micro-organismen gevonden. Als u septische artritis heeft, dan worden er micro-organismen teruggevonden in dit vocht.

Oorzaken van Septische Artritis

Septische artritis kan beginnen als een onsteking elders in het lichaam, wat zich vervolgens via de bloedbaan verspreidt. Een infectie aan de urinewegen of aan de luchtwegen kan zich bijvoorbeeld uitbreiden en septische artritis veroorzaken. Een aantal zeldzame oorzaken zijn operaties, injecties van drugs en steekwonden. Deze maken het mogelijk voor bacteriën om uw lichaam binnen te dringen vlakbij het gewricht in kwestie. In sommige gevallen zullen bacteriën uw lichaam binnendringen en via uw bloedbaan alleen een infectie veroorzaken bij dat gewricht, en nergens anders. Het synovium heeft niet veel om zich te verweren tegen infecties. Wanneer bacterien bij het synovium komen, dan kunnen zij gemakkelijk naar binnen om vervolgens het kraakbeen aan te tasten. Een onsteking is het gevolg. Bij een onsteking wordt de druk in het gewricht verhoogd, en de bloedcirculatie verslechtert daardoor. Dit draagt ook bij aan de afbraak van het gewricht.

Welke micro-organismen veroorzaken septische artritis?

Bacteriën

Er zijn verschillende soorten bacteriën die septische artritis kunnen veroorzaken. Staphylococcus aureus, een bacterie dat veel voorkomt op uw neus en huis, is de meest voorkomende bacteriële oorzaak van septische artritis. Vroeger was de bacterie die leidt tot de SOA gonorroe de meest voorkomende veroorzaker van septische artritis. Doordat tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan veilig vrijen is gonorroe sterk teruggebracht.

Virussen

Virale artritis is de vorm van artritis dat wordt veroorzaakt door een virus. Over het algemeen lost deze aandoening zichzelf op, en levert het minimale schade aan de gewrichten op.

Schimmels

Het gebeurt zeer zelden dat schimmels gewrichtsontstekingen veroorzaken. De aandoening staat bekend als fungale artritis.

Wat zijn de risicofactoren van septische artritis?

Risicofactoren van septische artritis zijn als volgt:

Gewrichtsproblemen

Aandoeningen en ziekten die uw gewrichten betreffen kunnen het risico dat u septische artritis oploopt vergroten. Dit omvat alle andere vormen van artritis zoals pseudo-jicht, lupus en jicht. Blessures van gewrichten en operaties aan gewrichten verhogen ook het risico.

Reumatoïde Artritis (RA)

Mensen die last hebben van reumatoïde artritis lopen een verhoogd risico omdat de medicijnen die zij nemen voor hun RA, het immuunsysteem onderdrukt, wat de kans op infecties verhoogt.

Verhoogd infectierisico

Aandoeningen en ziekten waarbij wonden van de huid veel voorkomen, maken het voor micro-organismen extra makkelijk om het lichaam binnen te dringen.

Fragiel Immuunsysteem

Een zwak immuunsysteem verhoogt het risico op septische artritis aangezien het lichaam vatbaarder is voor infecties. Mensen die last hebben van lever en nierproblemen, diabetes en mensen die middelen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken lopen ook een verhoogd risico.

Post by Globetrotter

Comments are closed.