Diagnose Septische Artritis

Diagnose Septische Artritis

Septische artritis doet zich voor als gevolg van een infecties van de gewrichten dat wordt veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Over het algemeen komt septische artritis als gevolg van een bacterie het vaakst voor, terwijl septische artritis als gevolg van virussen en schimmels zeldzaam is. Septische artritis staat ook wel bekend als besmettelijke artritis.

Symptomen van Septische Artritis

De symptomen van septische artritis omvatten onder andere koorts en koude rillingen. U kunt ernstige pijn ervaren in het aangedane gewricht, vooral bij het bewegen van dat gewricht. Symptomen omvatten ook stijfheid, roodheid, zwelling en warmte rondom het gebied van het aangedane gewricht. Mensen die al medicatie gebruiken tegen pijn bij andere vormen van artritis voelen de ernstige pijn die met de septische artritis meekomt vaak niet omdat de medicatie de koorts en pijn maskeren. Septische Artritis komt het vaakst voor bij grote gewrichten zoals de knieën, enkels, ellebogen en heupen. Het komt zelden voor bij de rug, het hoofd en de nek. Septische artritis treft meestal de gewrichten van armen en benen. De gewrichten van de rug, het hoofd en de nek worden alleen in zeldzame gevallen getroffen. Zeldzame micro-organismen zoals Brucella spp kunnen atypische gewrichten aantasten zoals het iliosacrale gewricht.

Wanneer kunt u het beste medisch advies vragen?

Als u last heeft van de hierboven genoemde symptomen, dan kunt u een afspraak maken met uw arts. Als u verhoogd risico loopt op infectie en u heeft last van symptomen van infectie zoals koorts en rillingen, dan dient u zo snel mogelijk uw arts te raadplegen. Tijdige behandeling kan verspreiding van de infectie tegengaan en de schade aan het gewricht beperken.

Hoe wordt septische artritis vastgesteld?

Tijdens uw consult bij de arts zal hij een volledig onderzoek verrichten. Hij zal u vragen stellen over uw symptomen. Hij zal ook vragen naar eventuele recente infecties. Deze informatie zal uw arts helpen bij het vaststellen van de oorsprong van uw infectie. Om erachter te komen welke bacterie de infectie veroorzaakt, zal uw arts monsters nemen van het synoviale vocht uit het desbetreffende gewricht. Hierbij zal hij een naald inbrengen in het gewricht. Normaal gesproken is het synoviale vloeistof dik en helder.

Als er sprake is van een bacteriële infectie, dan zullen zich veranderingen voordoen van de kleur, volume, consistentie en constitutie van het vocht. Uw arts zal vervolgens het vocht onderzoeken. Hij zal het naar het laboratorium sturen om het te laten analyseren om erachter te komen welk organisme verantwoordelijk is voor de infectie. Uw arts zal misschien ook bloedonderzoek voorstellen om erachter te komen of er zich bacteriën in uw bloedbaan bevinden. In specifieke gevallen zullen ook röntgenonderzoek en andere beeldvormende onderzoeken worden voorgesteld.

Post by Globetrotter

Comments are closed.