Parkinson

parkinson21

De ziekte van Parkinson behoort tot de categorie van de neurondegeneratieve ziekten. De ziekte is vernoemd naar Dr. James Parkinson (1817) en er zijn een aantal beroemdheden, waaronder Michael J. Fox en boxer Mohammed Ali die eraan lijden.
Er is een klein gebiedje diep in de hersenen dat het substantia nigra wordt genoemd.

De neuronen of hersencellen in deze substantia nigra worden bij de ziekte van Parkinson aangevallen, waardoor ze gaan degenereren of afsterven. Bij deze progressieve degeneratie van neuronen gaan er cellen afsterven, en wanneer 80% van de neuronen op deze wijze zijn aangetast, dan beginnen zichtbare symptomen van de ziekte zich te manifesteren.

De dopaminespiegel wordt ook sterk beïnvloed door het afsterven van deze cellen. Door vele medische onderzoeken heeft men ontdekt dat de ziekte van Parkinson direct in verband staat met een gebrek aan vitamine D. Het is echter nog niet duidelijk of de ziekte van Parkinson de vitamine D receptoren in de substantia nigra vernietigt of dat een te lage vitamine D spiegel in het bloed leidt tot Parkinson.

Welk van deze twee opties het ook moge wezen, het kan geen kwaad om uw dagelijkse dosis zonlicht te krijgen zodat u op natuurlijke wijze genoeg vitamine D produceert en een leven vrij van Parkinson kan leiden. Daarnaast is het ook nog zo dat mensen die in noordelijke landen op het noordelijk halfrond wonen altijd een gebrek aan vitamine D hebben doordat zij weinig zonlicht krijgen.

In veel gevallen, verspreid over de hele wereld, is ontdekt dat de ziekte van Parkinson mogelijk een erfelijke basis heeft en dat sommige mensen een genetische aanleg hebben voor deze ziekte. Daarom wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan gen therapie voor het behandelen van deze ziekte, waarbij genen van een Parkinson patiënt worden vervangen door normale of goede genen. Op deze wijze kan een Parkinson patiënt een normaal leven leiden.

Helaas kan de ziekte van Parkinson nog niet genezen worden. Er zijn echter wel vele manieren om de ziekte onder controle te houden. De ziekte is slopend, en als een patiënt het vijfde stadium bereikt (er zijn vijf stadia van deze ziekte) dan heeft hij palliatieven behandeling nodig, sondevoeding en andere vormen van Life Support om in deze pijnlijke vegetatieve toestand in leven te blijven.

Post by Globetrotter

Geef een reactie