Orale Ulcus of Aft
Vrijwel altijd als iemand het woord ‘zweer’ hoort, dan wordt er gedacht aan de verschrikkelijke pijn die daarmee gepaard gaat. Dit komt doordat mensen dingen zeggen als “maak je niet zo druk, zo krijg je nog een maagzweer”, wat mensen doet denken dat zweren veroorzaakt worden door stress, en tevens automatische doet denken aan een maagzweer.
Een type zweer dat niet iedereen herkent, is een orale ulcus, ook wel een aft genoemd. Sterker nog, je zult zelden meemaken dat iemand een aft een zweer noemt. Zoals de naam doet vermoeden, is een aft een pijnlijke wond in de mond. De precieze oorzaak is onbekend, maar er wordt gedacht dat het te maken heeft met het immuunsysteem. Het wordt niet veroorzaakt door een bacterie of virus, maar vaak komt het voor bij systemische ziekten zoals het syndroom van Bechet, HIV en andere autoimmuun ziekten.
Er zijn een aantal kenmerken waarmee u een aft kunt herkennen. Ten eerste zult u een aft altijd vinden op het losse weefsel. Dit houdt in, de binnenkant van de lippen, wangen, tong, de bodem van de mond en het gehemelte. Soms kunt u ze zelfs in de keel tegenkomen. Aften zijn vaak erg klein, meestal worden ze niet groter dan een halve centimeter. Meestal worden ze ook omgeven door een roodachtige kring
Er is wel een vorm dat minder vaak voorkomen, dat vaak erg groot en pijnlijk is, en wat erg lang duurt om te genezen. Dit heet een grote apthae. Er is ook een zeldzame vorm. Dit heet een herpetiforme ulcus. Vaak wordt het aangezien voor een uitbraak van herpes. Normaal gesproken wordt het gekenmerkt door vele kleine zweren die zich tegelijkertijd op verschillende plekken in de mond voordoen.
Dit kan alle bovengenoemde losse weefsels treffen, maar ook de vastere weefsels van de tandvlees en het gehemelte. Dit is waarschijnlijk de reden dat het zo vaak voor herpes wordt aangezien. Aften kunnen vrij pijnlijk zijn, en vaak worden deze dan ook behandeld met een plaatselijk verdovend middel.