Een beenzweer of been ulcus

Bij een ulcus denkt men meestal automatisch aan de maag, maar in werkelijkheid kunt u eigenlijk overal op uw lichaam een ulcus ontwikkelen. Hoewel de maagzweer wordt veroorzaakt door de bacterie H. Pylori, zijn er verschillende oorzaken bekend voor zweren. Een zweer, oftewel een ulcus, is letterlijk een ‘zere plek’, wat inhoudt dat het een open wond is wat meestal pijnlijk is. Een ulcus van een been of voet is simpelweg een open wond op een been of voet.

Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor been ulcus die waar wij naar zullen kijken. Vreemd genoeg wordt er vanuit gegaan dat de oorzaak hiervan niet ligt bij de huid van dat been, maar bij de circulatie in dat been, op die plek. Dit houdt in dat het waarschijnlijk weinig zin heeft om de zweer zelf te behandelen, en dat er juist iets gedaan moet worden aan de onderliggende oorzaak. Onthoud echter wel dat het nog altijd mogelijk is om op andere manieren een ulcus te doen verergeren. De eczeem om het gebied heen wordt vaak in verband gebracht met een secundaire virale infectie en bacteriën. Als dit gebeurt, dan zal het nog pijnlijker zijn dan dat het al was, en waarschijnlijk zal er ook meer zwelling zijn.

Omdat de oorzaak van een beenulcus vooral ligt in de circulatie naar de huid, komt het vaak voor wanneer u al lijdt aan een aandoening of ziekte die uw bloedsomloop beïnvloedt, en dan vooral in het beengebied. Dit betekent dat mensen die last hebben van diabetes, reumatoïde artritis, verhoogde bloeddruk en een aantal andere aandoeningen, een grotere kans hebben om een beenulcus te ontwikkelen dan mensen die een goede circulatie hebben. Zweren worden ook vaak in verband gebracht met een verzwakt of onderdrukt immuunsysteem.

Er zijn verschillende manieren om een beenulcus te behandelen, en u hoeft niet in alle gevallen meteen naar de huisarts te rennen.

Ten eerste, uw gewicht. Als u overgewicht heeft, dan is de kans groot dat u last heeft van een slechte circulatie. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van zweren. U zult meer moeten gaan bewegen, en gezonder gaan eten. Het kan gebeuren dat alleen dit er al voor zorgt dat de zweren verdwijnen. In de meeste andere gevallen zult u toch met een arts moeten overleggen. De arts kan u helpen erachter te komen of het komt door bepaalde gewoontes die u heeft ontwikkeld, of dat er sprake is van een onderliggende oorzaak, zoals een ziekte. Vanuit die bevindingen zal de arts uw ulcus behandelen.

Post by Globetrotter

Geef een reactie