Behandeling voor de ziekte van Lyme

lyme2

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie dat wordt veroorzaakt door een schroefvormige bacterie die het lichaam binnendringt via een beet van een teek die normaal gesproken voorkomt op knaagdieren, herten en andere wilde dieren. De getroffen persoon kan lijden aan verschillende complicaties die leiden tot intense pijn naar mate de bacterie zich door het lichaam verspreidt en de vitale organen, het hart, de hersenen, gewrichten en spieren aantast. Er zijn verschillende soorten teken die de bacterie met zich meedragen. Sommigen van deze teken zijn zo klein dat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog.

De tekenbeet wordt meestal niet gevoeld door de persoon in kwestie aangezien het geen pijn doet zoals bij andere insectenbeten. Meestal gaat het daarom onopgemerkt. De gelokaliseerde symptoom van de ziekte van lyme is een roodachtige uitslag dat zich ontwikkelt na de beet, en vaak wordt het genegeerd omdat het wordt aangezien voor een gewone insectenbeet. Daarom wordt het meestal niet adequaat behandeld en verdwijnt het meestal automatisch binnen een maand.

Andere symptomen van de ziekte van lyme nadat de uitslag verdwijnt ontwikkelen zich langzaam en lijken meestal op symptomen van de griep. Het is daarom moeilijk te bepalen of iemand last heeft van griep of van de symptomen van lyme.

Behandelingen voor de ziekte van Lyme
De meest voorkomende behandeling voor de ziekte van lyme is antibiotica. Dit kan de patiënt volledig genezen, mits het in het eerste stadium van de ziekte wordt toegediend. Het type antibiotica dat moet worden toegediend wordt bepaald aan de hand van het stadium van de ziekte.

Het vroege stadium van de ziekte van lyme wordt behandeld met antibiotica die oraal worden ingenomen, zoals amoxicillin of doxycycline, een middel op basis van penicilline. Dit is een tetracycline wat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Doxycycline verdient de voorkeur boven amoxicilline aangezien het in een lagere dosis kan worden genomen en minder gastrointestinale bijwerkingen heeft.

In de latere stadia van de ziekte, wanneer het zenuwstelsel wordt aangetast, worden intraveneuze injecties met bijvoorbeeld ceftriaxone toegediend om verlichting te bieden van de pijn in de spieren en de gewrichten. Soms verwijderen artsen vocht uit de gewrichten om de zwelling te verminderen. Andere soorten behandelingen voor de ziekte van lyme zijn afhankelijk van de symptomen. De gewrichtspijn kan bijvoorbeeld worden behandeld met anti-inflammatoire middelen als aspirine en ibuprofen.

Post by Globetrotter

Geef een reactie