Astma advies

Druk op de borst, kortademigheid, ’s nachts of ’s morgens vroeg hoesten en een piepend geluid bij het ademhalen zijn symptomen van astma, een chronische longziekte dat de luchtwegen doet vernauwen en ontsteken.

De luchtwegen trekken zich door astma samen, en door blootstelling aan rook, warme of koude lucht, stress en vermoeidheid, huisdieren, parfum of andere sterke prikkels bedekt met een dikke laag slijm. De meest voorkomende trigger onder kinderen voor het constante hoesten is een virale ziekte zoals verkoudheid.

In tegenstelling tot mensen die geen last hebben van astma, kan stevig wandelen, oefeningen en stress de persoon in kwestie kortademigheid bezorgen. De meest voorkomende symptomen van astma kunnen variëren van milde aanvallen tot levensbedreigende episodes waarbij de ademhaling belemmerd wordt. Het kan echter onder controle worden gehouden door gebruik van bepaalde medicijnen en blootstelling aan een gezonde leefomgeving.

Hoe ernstig is astma
Recent onderzoek heeft de bekendheid van astma onder de bevolking vergroot, aangezien er een toename aan het licht is gebracht van het voorkomen van astma onder kinderen – bijna een op de vier – in westerse landen. In de VS alleen al lijden er bijna 22 miljoen mensen aan astma, waarvan 6 miljoen kinderen.

Onderzoekers hebben ook getracht te achterhalen welke factoren astma veroorzaken, en zij zijn tot de conclusie gekomen dat het te maken heeft met een combinatie van genetica en omgevingsfactoren. Ze zijn er echter nog niet achter wat de precieze oorzaken van astma zijn, wat jammer is aangezien deze kennis de problemen met betrekking tot de ernst van de ziekte en de reactie van de persoon in kwestie op de medicatie zouden kunnen oplossen.

Astma begint wanneer de luchtwegen ontstoken of geïrriteerd raken, wat leidt tot zwelling ervan. Vaak is dit gevolg van substanties zoals rook, parfum of andere sterke prikkels.

Astma kan niet genezen worden, zelfs al voel je je prima. Het kan zeer snel op komen laaien en het is belangrijk om de symptomen te behandelen zo gauw je merkt dat een aanval zich aandient. Dankzij de vooruitgang in de medische wetenschap is het wel mogelijk om een normaal leven te leiden, en van een ongestoorde nachtrust te genieten.
Mensen die leiden aan astma dienen een er een sterke band op na te houden met hun behandelende arts en de kliniek waar zij onder behandeling staan, aangezien een aanval onmiddellijke interventie behoeft.

Post by Globetrotter

Geef een reactie