Waterpokken bij Volwassenen
Waterpokken is een virale infectie dat veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. Het virus kenmerkt zich met uitslag van blaren, en andere griepachtige symptomen. Gelukkig zijn het aantal gevallen van waterpokken enorm teruggebracht dankzij het waterpokken vaccin dat in 1995 werd geïntroduceerd. Volwassenen die waterpokken oplopen lopen het grootste risico op complicaties. Hoewel kinderen het vaakst besmet raken met de ziekte, zijn de gevallen van waterpokken bij volwassenen de afgelopen jaren reden geweest tot zorg.
De symptomen van waterpokken bij volwassenen zijn vrijwel gelijk aan symptomen bij kinderen. Beginnende met verhoging en algehele malaise, en vervolgens uitslag op de buik, rug en in het gezicht. De uitslag verandert zich in blaren, en uiteindelijk zullen deze knappen en open wondjes achterlaten op het lichaam.
De behandeling van waterpokken bij volwassenen verschilt, afhankelijk van het stadium van blootstelling en symptomen. Als de patiënt nog geen symptomen heeft, en het is nog geen vijf dagen geleden dat de patiënt in contact is geweest met het virus, dan kan een vaccinatie tegen waterpokken nog erg effectief zijn. Zelfs als de patiënt dan alsnog de waterpokken krijgt, dan zullen de symptomen en mogelijke complicaties vaak veel minder ernstig zijn dan wanneer de vaccinatie niet heeft plaatsgevonden.
Bacteriële infecties zijn de belangrijkste oorzaak van complicaties bij waterpokken bij volwassenen. De kans dat een volwassen persoon last krijgt van complicaties is ook veel groter dan bij kinderen. Sommige complicaties kunnen voortkomen uit bacteriën zijn huid- en weefselproblemen, bronchitis, pneumonie, osteomyelitis, en ontstekingen van de gewrichten.
Er zijn ook een aantal complicaties die de hersenen betreffen. Encefalitis is hier een voorbeeld van. Dit zijn zeldzame gevallen, maar er moet altijd rekening mee worden gehouden in gevallen van waterpokken bij volwassenen.
Waterpokken wordt meestal overgedragen door contact met het virus in de lucht. Dit kan komen door het niezen, hoesten of zelfs ademhalen van een geïnfecteerd persoon. Het virus is besmettelijk en dit blijft zo op zn minst totdat de wondjes een korstje hebben gekregen. Veel artsen beweren dat je zelfs tot een paar dagen na dat stadium nog besmettelijk bent.