Vogelgriep

oie

Vogelgriep wordt veelal gezien bij vogels. De gemuteerde variant van het virus slaat meestal niet over op mensen, maar in sommige gevallen is dit wel gebeurd, en in dat geval zijn de gevolgen vaak fataal. Deze influenza virussen komen van nature al voor bij wilde vogels. Deze vogels hebben geen last van symptomen van de ziekte, maar zij kunnen het virus gemakkelijk overdragen op tamme vogels zoals eenden, kippen en kalkoenen.

Vogelgriep kan zich ook verspreiden als een epidemie onder pluimvee, en op dat moment worden de vogels geslacht zodat het virus zich niet kan verspreiden naar de mens.
Het virus dat de vogelgriep veroorzaakt is het H5N1 virus, wat endemisch is in grote delen van Azië en wat zich sinds kort ook heeft verspreid onder pluimvee in Europese landen.

Deze vorm van het virus kan ook andere dieren treffen, zoals tijgers en varkens. Hoewel de symptomen bij vogels en dieren erg verschillen en lang niet altijd fataal zijn, zijn er toch bepaalde vormen van het virus die met gemak de dieren kunnen doden. De vogelgriep is geen pandemie bij mensen aangezien er slechts enkele gevallen zijn geweest bij mensen die zich hebben ontwikkeld als gevolg van direct contact met besmette dieren.

Preventie van vogelgriep
Het is van belang om voorzorgsmaatregelen te treffen tegen de verspreiding van vogelgriep, aangezien dit groot verlies teweeg kan brengen bij boeren. In seizoenen waarin de vogelgriep zich verspreidt, zouden boeren hun pluimvee moeten beschermen en binnen moeten houden zodat zij niet in contact komen met andere vogels die de ziekte met zich mee dragen. Deze wilde vogels zijn immuun voor de negatieve gevolgen van de ziekte, en gewoon pluimvee hebben deze immuniteit niet.

Het is van groot belang om regelmatig te checken of er geen besmette vogels in de groep zijn. De hokken en andere plaatsen waar de vogels worden gehouden moeten goed schoongemaakt worden tijdens het vogelgriep seizoen en er moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de vogels besmet kunnen raken met de ziekte. De vogels moeten niet in een gezamenlijke kooi worden gehouden aangezien de ziekte zich gemakkelijk verspreidt waar er veel dieren dicht op elkaar zitten.

Post by Globetrotter

Geef een reactie