Ulcus – Maagzweer en andere Zweren

ulcus2

Als u mensen hoort praten over een zweer of ulcus, dan lijkt het vaak alsof zij het hebben over iets wat komt door teveel stress. Vaak zeggen zij dingen als “maak je niet teveel zorgen, daar krijg je een maagzweer van”. Dit komt doordat het soort ulcus of zweer waar zij het over hebben, meestal een peptische maagzweer betreft.

Hiervan werd vroeger gedacht dat het veroorzaakt werd door stress. Dankzij twee nieuwsgierige wetenschappers weten wij echter inmiddels beter. Wat zijn zweren precies? Dat is eigenlijk een hele simpele vraag. Een ulcus of zweer is een open, pijnlijke wond. Peptische maagzweren, waar men het vaakst op doelt, zijn de pijnlijke zweren die zich vormen bovenin de dunne darm, ook wel de twaalfvingerige darm of het duodenum genoemd.

Waardoor worden zweren dan wel veroorzaakt, als het niet door stress komt? Zo’n honderd jaar lang geloofde men dat maagzweren veroorzaakt werden door stress en pittig voedsel. Barry Marshall en Robin Warren waren twee wetenschappers die in 1982 ontdekten dat dit niet de enige factoren waren die meespeelden bij het ontwikkelen van een maagzweer.

In 1982 ontdekten deze twee wetenschappers dat de meeste maagzweren veroorzaakt worden door een bepaalde bacterie. Deze ontdekking bracht met zich mee dat deze pijnlijke aandoening eigenlijk met medicatie te behandelen was. De bacterie die bij zo veel mensen deze pijn teweeg brengt, heet Heliobacter Pylori, oftewel H. Pylori.

Waarschijnlijk vraagt u zich nu af hoe het mogelijk is dan een bepaalde bacterie zo veel problemen kan veroorzaken terwijl er zich nog duizenden andere soorten bacteriën in uw maag bevinden. Deze bacterie verzwakt eerst de maag en het bovenste gedeelte van de dunne darm. Vervolgens werkt het maagzuur in op het gevoelige weefsel, waardoor uiteindelijk zowel het maagzuur als de bacteriën dit weefsel blijven irriteren totdat er zweren ontstaan. Als uw maag heel erg begint te branden, dan is er kans dat u last heeft van een maagzweer. De enige manier om dit met zekerheid vast te stellen is door naar uw huisarts te gaan om ernaar te laten kijken. Doet u dit niet, dan kan het veel erger worden.

Post by Globetrotter

Geef een reactie