Prikkelbare Darm Syndroom Oorzaken

Prikkelbare Darm Syndroom staat binnen de gastroenterologie ook wel bekend als darmfunctiestoornis, spastische darm, spastisch colon en prikkelbare colon. In de volksmond bekend als PDS, wordt deze darmfunctiestoornis gekenmerkt door een aantal symptomen die de stoelgang aangaan, inclusief constipatie, diaree, slijm in de ontlasting, opgeblazenheid, flatulentie, abdominale pijn, krampen en wisselingen in de stoelgangpatroon.

Hoewel de symptomen inmiddels zijn vastgesteld, blijft de precieze oorzaak van PDS onbekend. Er zijn echter wel een aantal factoren aangewezen als PDS triggers. Stress is bijvoorbeeld geen oorzaak van PDS, maar de stoornis kan zich wel voordoen nadat iemand een traumatische ervaring heeft gehad.

Ook is gebleken dat de darmen van mensen met PDS, negatiever reageren op stress. Dit betekent dat stress de symptomen van PDS kan verergeren, vooral diaree en abdominale pijn. Dit is waarom therapie vaak aangeraden wordt om beter met stress om te leren gaan. Naast stress zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die de stoornis niet veroorzaken, maar wel triggeren.

Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn chocolade, zuivelproducten, groenten en fruit met een hoog gehalte aan onoplosbare vezels, drankjes met prik, cafeïne en alcohol. Gebrek aan vezels leidt tot constipatie en onregelmatige stoelgang. Sommige patiënten hebben echter ervaren dat zij slecht reageren op vezels die aan het dieet werden toegevoegd. Het is verstandig om eerst met een arts te overleggen voordat u een behandeling aangaat.

Post by Globetrotter

Geef een reactie