Osteoporose Symptomen
Helaas is osteoporose een aandoening waar u in de eerste instantie niets van merkt. Dit betekent dat u er meestal pas achter komt dat u de aandoening heeft als u in een verder gevorderd stadium van de aandoening verkeert. Hieronder staan enkele dingen waar u op kunt letten als u denkt dat u een verhoogd risico loopt op osteoporose, of als u denkt dat u het al heeft.
Voordat u de vergevorderde stadia van osteoporose bereikt, zijn er twee dingen waar u over het algemeen last van zult hebben. Dit zijn gewrichtspijn en spierpijn. Onthoud echter wel dat deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben. Het hoeft geen osteoporose te betekenen.
In verder gevorderde stadia zult u last krijgen van meer problemen, waarvan sommigen erg pijnlijk kunnen zijn. U kunt last hebben van dunne, broze botten die gemakkelijk breken, meerdere fracturen, het vaak breken van botten is meestal een duidelijk teken dat u lijdt aan osteoporose, vaak last hebben van rugpijn en het ‘kleiner worden’, wat meestal komt door vervormingen van het ruggengraat.
Als u last heeft van enkele of alle van de bovenstaande symptomen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. U kunt dan onderzoek laten doen om te achterhalen of u last heeft van osteoporose symptomen, zodat u zo nodig zo snel mogelijk met de juiste behandeling kunt starten. Zo kunt u de problemen tot een halt brengen voordat ze erger worden dan dat ze al zijn.
Als blijkt dat u inderdaad aan osteoporose lijdt, dan wilt u misschien verder kijken naar verschillende behandelingen. Deze behandelingen kunnen vanalles doen, van het vertragen van de progressie van de ziekte, tot het volledig stoppen van de progressie, of zelfs het omkeren van het proces waardoor u tot een punt komt waarop u soms wel vijf jaar of langer kunt stoppen met uw medicatie. Het hangt er allemaal vanaf hoe ver uw osteoporose al is gevorderd wanneer u begint met de behandeling.
Overleg met een arts die verstand heeft van deze aandoening en achterhaal hoe ver het bij u al is gevorderd. U kunt praten over behandelmogelijkheden zoals medicatie, therapie, dieet, of een combinatie van dit alles. Het vinden van een geschikte behandeling vergt de kennis van een arts die u kan helpen om iets te vinden waar u het meeste baat bij zult hebben.
Helaas speelt leeftijd ook een grote rol. Naar mate u ouder wordt, verliest u meer botmassa. Naar mate u meer botmassa verliest, hoe groter de kans wordt op osteoporose. Ook uw bouw, etniciteit en familiegeschiedenis spelen mee in uw kans op het ontwikkelen van osteoporose. De factoren waar u wel invloed op heeft, al dan niet met wat hulp, zijn geslachtshormonen, anorexia nervosa, uw consumptie van calcium en vitamine D, uw medicatiegebruik, uw levensstijl, het al dan niet roken en uw consumptie van alcohol. Dit zijn slechts enkele dingen die van invloed zijn.