Oorzaken van Parkinson
In dit artikel zal ik de oorzaken van de ziekte van Parkinson bespreken om u te helpen deze aandoening beter te begrijpen. Heel diep in de hersenen ligt een klein gebied dat bekend staat als substantia nigra. Bij de ziekte van Parkinson beginnen bepaalde hersencellen of neuronen progressieve degeneratie te vertonen, en sterven af. Wanneer ongeveer 80% van de neuronen in de substantia nigra zijn afgestorven, beginnen de symptomen van deze ziekte zichtbaar te worden voor de buitenwereld.
Wanneer men de substantia nigra van dichtbij bekijkt, dan wordt het duidelijk dat het aantal hersencellen in de substantia nigra significant lager zijn dan het aantal cellen bij een gezond persoon. Vaak zijn er ook tekenen van abnormaliteit te zien in de overgebleven cellen die nog niet afgestorven zijn.
De substantia nigra begint de degenereren en af te sterven nadat een bepaalde neurotransmitter wordt aangemaakt. Deze neurotransmitter leidt tot een gebrek aan dopamine, en de boodschappen die normaal door dopamine worden overgebracht kunnen niet meer de juiste motorische centra bereiken. Dit fenomeen veroorzaakt bij de ziekte van Parkinson in de eerste instantie de opkomst van motorische symptomen.
Medisch onderzoek heeft inmiddels de oorzaken van neurochemische verstoringen blootgelegd die de symptomen van de ziekte van Parkinson veroorzaken, dit is iets wat wij inmiddels kunnen begrijpen. Maar wat de neurodegeneratie van cellen betreft is de onderliggende oorzaak nog niet gevonden.
Risicofactoren voor Parkinson
Er is enig bewijs dat suggereert dat mensen wellicht genetische aanleg kunnen hebben voor de ziekte van Parkinson. Artsen en onderzoekers hebben over de hele wereld een sterk erfelijk patroon ontdekt in de ziekte, al zijn de aantallen van dergelijke erfelijke gevallen klein in aantal en ver uit elkaar liggend. In dergelijke gevallen zijn triggers blootstelling aan bepaalde gifstoffen, andere ziekten, trauma, etc. De eerste symptomen van deze ziekte verlopen geleidelijk.
De ziekte van Parkinson wordt vooral vastgesteld bij mensen van oudere of middelbare leeftijd. Leeftijd kan dus ook als risicofactor worden beschouwd bij het ontwikkelen van Parkinson. Het zal u wellicht verbazen dat er ook bepaalde medicijnen zijn die de kans op het ontwikkelen van Parkinson vergroten, zoals haloperidol en chlorpromazine. In dit geval wordt er gesproken van drugs geïnduceerde Parkinsonisme.