Effecten van Stress

Onderzoekers en psychiaters vinden het vaak moeilijk om stress te definiëren aangezien het een subjectief fenomeen betreft, wat meestal verschilt van persoon tot persoon. Wat door de ene persoon als stressvol wordt ervaren, kan voor de andere persoon als veel minder stressvol worden beschouwd. De manier waarop iemand op stress reageert verschilt ook van persoon tot persoon.

Stress kan bij de ene persoon vreetbuien veroorzaken terwijl de ander misschien juist zal stoppen met eten. Hieronder zal ik een aantal veel voorkomende emotionele en lichamelijke effecten van stress opnoemen.
Iemand die lijdt aan stress kan pijn ervaren, kan last hebben van hoofdpijn, kan gaan tandenknarsen, gaan stotteren, de handen en lippen kunnen gaan beven en hij kan trillerig worden, er kan sprake zijn van spiertrekkingen, rug- of nekpijn, duizeligheid, flauwte en het gevoel licht in het hoofd te zijn, wat gepaard kan gaan met een zoemend, ringend of ploppend geluid.

Een individu die lijdt aan stress heeft de neiging te gaan zweten en blozen, de handen worden klam en de handen en voeten kunnen koud zweet uitslaan. Hij kan last hebben van slapeloosheid of last krijgen van verstoorde slaap doordat hij veelvuldig last heeft van nachtmerries, of de hele nacht ligt te woelen.

Anderen slapen juist abnormaal lang om met stress om te gaan, om te ontsnappen aan problemen. Een veel voorkomend bijeffect van stress is moeite met concentreren en moeite om de talloze gedachten te bedwingen die door het hoofd heen razen. Deze mensen vinden het vaak ook moeilijk om nieuwe dingen te leren.

Andere gevolgen zijn verwarring, mentale wazigheid, ontreddering en vergeetachtigheid, het onvermogen om goede beslissingen te nemen, het constante gevoel overweldigd of overbelast te zijn, suïcidale gedachten en veelvuldige huilbuien, een gevoel van waardeloosheid en eenzaamheid, geen interesse beleven aan het eigen uiterlijk of werk, een zeer punctueel persoon kan onregelmatig en onverantwoordelijk worden, er kan zich een toename aan zenuwachtigheid, prikkelbaarheid en frustratie voordoen of de persoon kan nerveuze gewoonten ontwikkelen zoals het tikken met de voeten of ergens aan frunniken.

Een aantal veel voorkomende lichamelijke effecten zijn flatulentie, overmatig boeren, misselijkheid, maagpijn, zuurbranden, allergieaanvallen die meer dan normaal of onverklaarbaar voorkomen, kippenvel, netelroos, jeuk en uitslag.

Post by Globetrotter

Geef een reactie