Borstkanker advies
Borstkanker komt vooral voor bij vrouwen, maar het treft af en toe ook mannen, meestal in de leeftijdsgroep van 60 tot 70 jaar en het wordt mannelijke borstkanker genoemd. Vrouwen hebben echter een 100x grotere kant om het te krijgen. Een kankergezwel of een maligne tumor groeit in de cellen van het borstweefsel en wordt borstkanker genoemd.
Er zijn vier fasen bij borstkanker, maar als borstkanker tijdig wordt ontdekt, dan is de kans op overleven en genezing groot. Als de ziekte zich echter al in fase vier bevindt, dan is de kans op overleving erg klein.
Droge of schilferige borsten of tepels, ingetrokken of platte tepels, bloederige of heldere afscheiding uit de tepels, aanhoudende gevoeligheid van de borst, een borst dat warm of heet is om aan te raken, pijn in de borsten of tepels, een zere borst of zwelling in de borsten, verandering in de grootte van de borst zonder duidelijke reden, geen verandering in de borstgrootte zelfs tijdens de menstruatie, een knobbeltje die wordt ontdekt tijdens onderzoek van de borst, verandering in aanblik en kleur van de borsten, roodheid of donker gekleurde borsten enz zijn veel voorkomende symptomen van borstkanker.
Er zijn verschillende soorten borstkanker, sommigen zijn zeldzamer en gevaarlijker dan anderen. Soms kan er sprake zijn van een mengeling van verschillende types in één tumor, of het kan een mengeling zijn tussen in situ en invasieve kanker. Enkele vormen van borstkanker zijn ductaal carcinoom in situ, Lobulaire carcinoma in situ, invasieve of infiltrerende ductale carcinoom en inflammatoire borstkanker.
De laatstgenoemde is erg zeldzaam en zeer dodelijk. De sterftecijfers zijn ook hoger in vergevorderde stadia. Daarnaast zijn er ook andere soorten minder vaak voorkomende borstkanker.
Genetisch aanleg, mutatie van genen, veranderingen in DNA, gebrek aan lichaamsbeweging, op latere leeftijd kinderen krijgen of helemaal geen kinderen krijgen, menstruatie op vroege leeftijd, late menopauze, gebruik van anticonceptiepillen, post menopausale hormoontherapie, ras, familiegeschiedenis van borstkanker, persoonlijke geschiedenis van radiatietherapie of blootstelling aan radiatie, obesitas, veel vet voedsel eten, etc zijn risicofactoren van borstkanker, maar er is nog geen precieze oorzaak voor borstkanker vastgesteld.