ADHD en hoogbegaafdheid
Als we het hebben over ADHD en hoogbegaafdheid dan wordt er vaak een verkeerde diagnose gesteld. Dat is niet alleen vervelend voor de patiënt (vaak een kind), maar ook voor de ouders. Een boek zoals “Misdiagnose van hoogbegaafden” kan in zo’n geval helpen. De schrijver James T. Webb geeft in het boek zijn visie op alles rondom ADHD en hoogbegaafdheid. In het boek komen verschillende diagnoses aan bod en wordt er ingezoomd op de verschillen en overeenkomsten met hoogbegaafdheid.
In het zojuist genoemde boek vind je veel informatie over onder andere ADD/ADHD-stoornissen, moedediagnoses, ideatie- (dwangvoorstelling) en angststoornissen, stemmingsstoornissen, leerbelemmeringen, slaapstoornissen en misverstanden. Kortom, hele interessante materie als je meer wilt weten over ADHD en hoogbegaafdheid.
Misverstanden rondom hoogbegaafdheid
Hoogbegaafdheid uit zich vaak anders dan de meeste mensen verwachten. Hoogbegaafdheid kan namelijk samengaan met leerproblemen, gedragsstoornissen en emotionele stoornissen. Daarnaast kan het zicht op leerproblemen ook belemmerd worden door hoogbegaafdheid.
Diagnose hoogbegaafdheid
De diagnose hoogbegaafdheid wordt vaak gesteld. Maar waarom eigenlijk? Dit heeft verschillende redenen. Zo is er een gebrek aan kennis bij de hulpverleners die actief zijn. Daarnaast is het zo dat sommige stoornissen vaker voorkomen onder sommige hoogbegaafden.
Heb je het idee dat je zoon of dochter hoogbegaafd is of twijfel je erover? In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Daarmee kun je je zorgen bespreken en kan er eventueel een vervolgtraject worden ingezet.