Prostaatkanker operatie
Van prostaatkanker valt goed te genezen mits het gedetecteerd wordt in de vroegere stadia, wanneer het zich nog bevindt binnen een specifiek gebied van de prostaatklieren. De meest gebruikelijke manier van behandelen is in de eerste instantie een operatie om het deel van de prostaat te verwijderen wat is aangetast door de kwaadaardige cellen.
Het komt echter vaak voor dat de kwaadaardige cellen zich al hebben verspreid naar andere weefsels binnen de prostaat, of de zenuwen of de urinebuis hebben aangetast. In dit geval is het nodig de hele prostaat te verwijderen.
Prostaatkanker operatie
Prostaatkanker chirurgie staat ook wel bekend als protatectomy, wat op drie manieren kan worden uitgevoerd. Open chirurgie is de oudste vorm, hierbij wordt de operatie gedaan op de traditionele manier. Er worden incisies gemaakt op de onderbuik zodat de prostaat makkelijk te bereiken is. De gebruikelijke chirurgische methoden worden gebruikt voor het verwijderen van de prostaat. Open chirurgie wordt meestal gedaan in gevallen waarbij de ziekte zich al heeft verspreid, of wanneer de aangedane klier al zo groot is geworden dat het niet op een andere manier verwijderd kan worden.
Een andere manier van prostaatchirurgie is via laparoscopie. Hierbij worden instrumenten voor verlichting en chirurgie ingebracht in het aangedane gebied via een kleine incisie in de onderbuik. Het aangedane gebied van de klier wordt in beeld gebracht en verwijderd. Als blijkt dat de ziekte zich al heeft verspreid, dan wordt de hele prostaat verwijderd. Het grootste probleem met de laparoscopie en open chirurgie is dat er een risico bestaat dat de ingreep bepaalde zenuwen beschadigt wat later het seksueel functioneren kan belemmeren.
De laatst ontwikkelde techniek is chirurgie aan de hand van een robot. Op deze manier wordt het probleem van het beschadigen van zenuwen tegengegaan, waardoor de persoon na de ingreep weer een normaal leven kan leiden. Deze soort chirurgie wordt ook wel ‘zenuw besparende chirurgie’ genoemd. Het hangt van de patiënt af welke vorm van chirurgie er wordt gebruikt. De patiënt kan van tevoren overleggen met artsen en familie voordat hij een keuze maakt.