Seborrheische Dermatitis

Dermatitis is een algemene term voor allerlei huidaandoeningen die ertoe leiden dat de huid gaat zwellen, rood en geirriteerd raakt, en erg gaat jeuken. Een veel voorkomende vorm van dermatitis is seborrheische dermatitis.

Seborrheische dermatitis is een huidaandoening dat de hoofdhuid betreft, en het veroorzaakt roos. Bij volwassenen en kinderen die last hebben van seborreische dermatitis wordt het zelfs meestal gewoon roos genoemd, tenzij het een zeer ernstig geval betreft. Baby’s kunnen er ook last van krijgen.

De symptomen van seborrheische dermatitis zijn gemakkelijk te herkennen. Een rode, jeukende hoofdhuid, en het schilferen en vervellen van de huid wat bekend staat als roos. Hoewel het vooral voorkomt op de hoofdhuid, kan het in principe ook op andere plekken voorkomen. Het kan ook voorkomen op het gezicht, de borst, de holten van armen of benen en in de liezen. De huid op deze plekken ziet er meestal vettig of schilferig uit als iemand last heeft van deze vorm van dermatitis.

Hoewel de precieze oorzaak van seborrheische dermatitis niet bekend is, bestaan er twee theorieën over. Een hiervan is hormonen. Dit wordt gedacht omdat mensen er vaak als kind of baby last van hebben, en dat het weer verdwijnt voordat zij in de puberteit komen. Een andere theorie is dat het door een schimmel wordt veroorzaakt. Deze schimmel heet malassezia. Het is normaal dat deze schimmel in kleine hoeveelheden op de huid voorkomt, maar soms kan deze hoeveelheid drastisch toenemen waardoor mensen last krijgen van huidproblemen.

De behandeling voor seborrheische dermatitis is vrij simpel. Er zijn bepaalde shampoos die u kunt kopen die helpen bij de irritatie. Vaak helpen deze om de roos geheel te doen verdwijnen. Deze shampoos zijn gemakkelijk in de winkel te krijgen, en als u een ernstig geval van seborrheische dermatitis heeft, dan kunt u ook uw huisarts een bepaalde shampoo laten voorschrijven die u dan eens per week gebruikt om de jeuk en de schilfers onder controle te houden. Als u geen baat heeft bij deze shampoo’s, dan is het verstandig om een arts te bezoeken.

Post by Globetrotter

Geef een reactie