Osteoporose Advies

osteoporose2

Mensen die het woord ‘osteoporose’ horen, vragen zich vaak af wat het nu eigenlijk precies is. Vaak wordt het ook wel ‘broze botten’ of botontkalking genoemd. Iemand met osteoporose heeft een lage botmassa en leidt vaak aan structurele verslechtering van het botweefsel. Hierdoor breken de botten gemakkelijk, vooral bij de heupen, de rug en de polsen. Deze ziekte kan zowel mannen als vrouwen treffen.

Om osteoporose iets beter te kunnen begrijpen, zult u eerst wat meer moeten weten over uw botten. Uw botten bestaan uit weefsel dat leeft en groeit. Naar mate u ouder wordt, sterf er bot af. Uw lichaam breekt dit af, terwijl het nieuw botweefsel aanmaakt om het te vervangen. Tot op uw twintigste levensjaar wordt uw bot sneller opgebouwd dan dat het wordt afgebroken. Uw botten worden hierdoor dichter. Rond uw dertigste levensjaar vertraagt de vervanging van het afgebroken botweefsel. Dit houdt in dat uw afgestorven botweefsel wordt afgebroken – wat resorptie heet – nog sneller dan dat u het kunt vervangen.

Bot bestaat voornamelijk uit twee dingen. Een van deze dingen heet collageen. Dit is het eiwit dat het zachte geraamte van de botten vormt. Het andere is calcium fosfaat. Dit is een mineraal dat het geraamte hard en stevig maakt. Deze combinatie zorgt dat de botten meer aankunnen. Helaas kunnen de botten niet evenveel aan als onder normale omstandigheden wanneer u aan osteoporose lijdt.

Het risico om osteoporose te ontwikkelen wordt door een aantal dingen vergroot; sommige van deze dingen daar kunt u iets aan doen, sommigen niet. Uw geslacht speelt een grote rol bij osteoporose. Vrouwen lijden gemiddeld vaker aan deze aandoening dan mannen. Vrouwen hebben over het algemeen in de eerste instantie al minder botweefsel dan mannen. Ook verliezen zij sneller botweefsel na de menopauze, door de vele veranderingen die zij doormaken.

Helaas speelt leeftijd ook een grote rol. Naar mate u ouder wordt, verliest u meer botmassa. Naar mate u meer botmassa verliest, hoe groter de kans wordt op osteoporose. Ook uw bouw, etniciteit en familiegeschiedenis spelen mee in uw kans op het ontwikkelen van osteoporose. De factoren waar u wel invloed op heeft, al dan niet met wat hulp, zijn geslachtshormonen, anorexia nervosa, uw consumptie van calcium en vitamine D, uw medicatiegebruik, uw levensstijl, het al dan niet roken en uw consumptie van alcohol. Dit zijn slechts enkele dingen die van invloed zijn.

Post by Globetrotter

Geef een reactie