Kinkhoest bij volwassenen

Kinkhoest is een besmettelijke en vrij veel voorkomende infectie van de luchtwegen dat niet alleen kinderen en baby’s treft, maar tegenwoordig ook adolescenten en volwassenen. Vroeger liepen volwassenen vrijwel nooit kinkhoest op. Maar medisch onderzoek en observatie heeft onlangs bewezen dat ruim 50% van alle gevallen van kinkhoest volwassenen of adolescenten betreft.

Verschil tussen kinkhoest symptomen bij volwassenen en bij kinderen

Er is een groot verschil tussen de symptomen die kinderen ervaren bij kinkhoest, en de symptomen waar volwassenen mee kunnen kampen. Bij volwassenen zijn de symptomen bijvoorbeel atypisch en relatief mild in vergelijking met de ernstige verstikkende aanvallen die voorkomen bij kinderen. Volwassenen die lijden aan kinkhoest kunnen complicaties ontwikkelen zoals pneumonie, incontinentie voor urine en slaap moeilijkheden.

Kinkhoest bij volwassenen

De bacterie Bordetella pertussis veroorzaakt de kinkhoest infectie bij volwassenen en adolescenten. Vaak wordt het ook wel de ‘100 day cough’ genoemd, aangezien de symptomen vaak erg lang aanhouden. Hoewel volwassenen wel kinkhoest kunnen krijgen, worden de meeste complicaties, infecties en sterfgevallen als gevolg van kinkhoest gezien bij kinderen. Het probleem met kinkhoest bij volwassenen is dat het moeilijk herkenbaar is. Sommige volwassenen vertronen zelfs helemaal geen symptomen.

Overdracht van Kinkhoest bij volwassenen

Zoals al eerder is gezegd, is kinkhoest erg besmettelijk, zowel voor volwassenen als kinderen. Als u nog niet immuun bent, dan loopt u groot risico om de ziekte van iemand anders te krijgen. In een huishouden waar meerdere gevallen van kinkhoest worden gerapporteerd, is de eerste die ziek wordt meestal een volwassene.

Complicaties

Complicaties komen vrij weinig voor bij volwassenen, in vergelijking met de gevallen bij kinderen. De complicaties die meestal worden gerapporteerd zijn rib fracturen, pneumonie, incontinentie voor urine en slechte nachtrust. Van alle volwassen patiënten, worden zo’n 3% in het ziekenhuis opgenomen.